15 Waanzinnige weetjes over Mexico

Disclaimer: Ga ervan uit dat links op onze website je verwijzen naar een adverteerder. Als je besluit iets te kopen, verdienen wij ook iets. We verwijzen je door naar partners of producten waar we zelf achter staan. Fijn als we jou konden helpen, en jij ons. Dankjewel. Meer informatie

Voor de meeste mensen staat Mexico symbool voor taco’s, tortilla’s en tequila. Anderen denken bij Mexico (Mexiiiiiiiicoooo) meteen aan de ‘wereldhit’ van de Zangeres Zonder Naam. Mexico is echter een land met een zeer rijke geschiedenis en een oppervlakte die ongeveer 60x Nederland bestrijkt. Over Mexico zijn dus nog veel meer waanzinnige weetjes te delen. Wij delen een kleine bloemlezing van deze wetenswaardigheden met je.

1. Verenigde staten

In de volksmond wordt het land door iedereen Mexico genoemd, maar officieel heet het Estados Unidos Mexicanos: de Verenigde Mexicaanse Staten. Mexico is opgedeeld in 31 staten en het federale district. Elke staat heeft zijn eigen wetten en regels. Wanneer je reist door verschillende staten, schakelt je telefoon over op roaming. 

2. Naamswijziging van de hoofdstad

Mexico-Stad is de hoofdstad van Mexico, maar dat is pas sinds 2016 officieel het geval. De wereld wist al niet beter, maar in Mexico zelf was het Distrito Federal (DF) de hoofdstad. In 2016 werd de naam van het federale district gewijzigd in Mexico-Stad, zoals de rest van de wereld de hoofdstad al dacht te kennen. Het verwarrende is dat Mexico-Stad als stad deels in het Distrito Federal ligt en deels in de staat Mexico. Enkel de mensen in het deel dat binnen het Distrito Federal ligt, mogen zichzelf inwoners van de hoofdstad noemen. 

3. Een verdieping lager

Mexico-Stad werd gebouwd op de ruïnes van de oorspronkelijke Azteekse hoofdstad Tenochtitlan die in 1325 werd gesticht. Volgens een Azteekse legende zou hun stamgod Huitzilopochtli ze de weg wijzen naar een plek waar de, op dat moment nog nomadische, Azteken zich moesten vestigen. Op deze plek zou een adelaar op een cactus een slang verslinden. Deze scene is afgebeeld in het midden van de Mexicaanse vlag. Volgens de overlevering vond dat plaats op een eiland in het Texcocomeer, dus stichtten de Azteken daar hun hoofdstad. Tenochtitlan breidde zich uit over de andere eilanden, zodat er een soort Venetië ontstond. Toen de Spanjaarden kwamen, legden ze het meer droog. Nu de bevolking van Mexico-Stad uit zijn voegen barst, wordt er elk jaar meer grondwater opgepompt om de inwoners van water te voorzien. Als gevolg daarvan zakt de stad jaarlijks 10-20 centimeter.

4. De enige echte

Warme chocolademelk was voor de Azteken een heilige drank. Cacao behoorde volgens de Azteken tot het voedsel van de goden. Het bittere ‘xocoatl’ is de voorloper van de chocolademelk zoals we die nu kennen. Onomstotelijk bewijs dat ze hun tijd ver vooruit waren, als je het mij vraagt.

5. Cacao-ca Cola

Wat ‘xocoatl’ voor de Azteken was, is Coca Cola voor de hedendaagse Mexicaan: heilig. In sommige delen van Mexico drinken ze er zomaar dagelijks twee liter van. Niet verwonderlijk dat in deze gebieden bovengemiddeld veel mensen aan diabetes (suikerziekte) lijden. Coca Cola was lange tijd goedkoper dan water, maar inmiddels is er een soort suikertaks ingevoerd.

6. Talenknobbel

Hoewel bijna iedereen Spaans spreekt of begrijpt, heeft Mexico geen officiële taal. Vergeleken met de bijna 70 inheemse talen, is het leren van Spaans echt een fluitje van een cent. Nou ja, misschien geldt dat ook voor het inheemse Mazateco silbado

7. Maïz?

Wat de Inuit hebben met sneeuw, hebben de Mexicanen met maïs: het is overal. Het verbouwen van maïs is een traditie en er groeien in Mexico zo’n 60 verschillende soorten maïs. Mexicanen hebben veel verschillende woorden die allemaal maïs betekenen. 

8. Trumps muur

Trump beloofde de Amerikanen een muur te bouwen om de vluchtelingenstroom uit Mexico te beteugelen. Ironisch genoeg steken jaarlijks veel meer Amerikanen de grens naar Mexico over om zich er te vestigen dan andersom. 

9. Miljoenen migranten die zich ook niet laten tegenhouden

Niet alleen voor Amerikanen is Mexico de gedroomde zonbestemming. Geen muur is opgewassen tegen de miljoenen monarchvlinders die jaarlijks neerstrijken op de berghellingen van de Sierra Madre. Van december tot maart bedekken de vlinders hele bomen.

10. Triviant-spelers opgelet!

Een typische vraag bij Trivial Pursuit (Triviant): in welk land vind je de grootste piramide ter wereld? Je voelt al aankomen dat het goede antwoord in dit geval nooit Egypte kan zijn. Dat komt omdat de grootste piramide (qua volume, niet qua hoogte) in Mexico staat. De Spaanse bezetters bouwden kerken bovenop bestaande tempels, zo gaat onder de Iglesia Nuestra Señora de los Remedios in Cholula (de oudste stad in Noord-Amerika) de grootste piramide ter wereld schuil, die zich voornamelijk ondergronds bevindt. Deze enorme piramide is een van de meer dan 30 piramides die Mexico rijk is.

11. Een wereldwonder

De bekendste piramide van Mexico is echter ongetwijfeld de Kukulkan-piramide (El Castillo). Deze piramide is het belangrijkste bouwwerk van een van de 7 nieuwe wereldwonderen: Chichén Itzá.     

12. Doei dino’s

Volgens een steeds aannemelijker wordende wetenschappelijke theorie werden dinosauriërs ongeveer 66 miljoen jaar geleden uitgeroeid (mede) als gevolg van een meteorietinslag. De bewuste meteoriet landde in Yucatan en de 180 kilometer brede krater van Chicxulub is het resultaat van de inslag.

13. Ik begrijp er niets van

De naam Yucatan zou volgens een volksverhaal berusten op een spraakverwarring. Toen de Spanjaarden aankwamen op het schiereiland, zou een van hen aan een Maya gevraagd hebben hoe de plek waar ze aangekomen waren eigenlijk heette. De Maya zou hebben geantwoord: ma’anaatik ka t’ann (ik begrijp het niet), dat enigszins klinkt als Yucatan.

14. Vindingrijk

Mexico is een ontzettend kleurrijk land. Het mag dus eigenlijk geen wonder heten dat (naast vele anderen) een Mexicaan aan de wieg stond van de latere kleurentelevisie. Singer-songwriter Guillermo González Camarena financierde in 1940 met de royalties van zijn hit ‘Rio Colorado’ zijn ontwikkelingsproject voor een kleurenbeeld-overdrachtsysteem voor televisie. Hij was toen 22. Chemicus Luis Ernesto Miramontes maakte in 1951 een stof die bij zou dragen aan de ontwikkeling van de eerste anticonceptiepil. Sommige “culinaire hoogstandjes” zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij en vinden hun  oorsprong in Mexico. Denk bijvoorbeeld aan chocolade, popcorn en kauwgom.

15. Een statig hondje

Misschien wel het bekendste hondenras ter wereld dankt haar naam aan een Mexicaanse staat: Chihuahua. Ooit was de chihuahua inheems, maar tegenwoordig zie je ze overal ter wereld (waarschijnlijk omdat ze zo makkelijk in je tasje passen). 

ReizenReizen
ReizenReizen
Lees meer
Foto van Niels
Niels
… is 34 jaar. Arts, journalist en nu blijkbaar ook travelblogger. Reisde o.a. naar Australië, Finland en Hawaï, en hoopt daar de Galapagoseilanden aan toe te voegen. Krijgt energie van comedy, tennis/padel en pianospelen. Zou wel eens een dag willen ruilen met Roger Federer. Kan ’s nachts wakker gemaakt worden voor een nachtduik. Kijkt graag animatiefilms. Eet het liefst mango’s, macarons en meringues. Hoopt nog eens oog in oog te duiken met een hamerhaai. Denkt met veel plezier terug aan duiken met voshaaien op Malapascua.