De mooiste duikplekken op Cozumel

Disclaimer: Ga ervan uit dat links op onze website je verwijzen naar een adverteerder. Als je besluit iets te kopen, verdienen wij ook iets. We verwijzen je door naar partners of producten waar we zelf achter staan. Fijn als we jou konden helpen, en jij ons. Dankjewel. Meer informatie

Het Mexicaanse eiland Cozumel is een populaire bestemming bij scubaduikers. Met kraakhelder tropisch water en een rif dat in feite de hele kustlijn beslaat, valt er genoeg te ontdekken voor duikers van elk niveau. Ook voor de snorkelaars onder ons zijn er schitterende locaties. De mooiste duikplekken blijven zo mooi, omdat het rif een gedeelte van het jaar rust krijgt. De biodiversiteit van het onderwaterleven is groot. Schildpadden, haaien, zeesterren en garnaaltjes, met een beetje geluk zie je ze allemaal. Wij zetten de mooiste duikplekken voor je op een rij. 

Hoe kom je er?

Cozumel ligt in de Caribische Zee voor de kust van Playa del Carmen. Behalve havens voor cruiseschepen en de veerboten, is er ook een vliegveldje. Cruiseschepen stoppen maar 1 dag in Cozumel. Wil je langer blijven, dan kun je vliegen naar Cancún. Vanaf Cancún heb je de keuze om naar Cozumel te vliegen, of over land naar Playa del Carmen te reizen en daar de ferry te nemen. 

Palancar Reef

Op de vraag wat de beste plek is voor een duik op Cozumel zullen de meeste duikers Palancar antwoorden en wij snappen wel waarom. Palancar Reef is onderverdeeld in vier verschillende stukken met elk een eigen karakter en zal mede daardoor niet snel vervelen. Palancar Caves biedt veruit het mooiste landschap. Je baant je op deze duikplek een weg door een doolhof van metershoge muren vol koraal. Vissen zijn er schaars, daarvoor moet je bijvoorbeeld bij Palancar Gardens zijn.

Colombia Reef

Voor deze plek geldt: een goede buur is beter dan een verre vriend. Het nationale park is onder water in feite één lange muur waarlangs gedoken kan worden, die willekeurig in verschillende duikplekken is opgedeeld. Voor velen is Palancar het mooiste stuk van de muur, maar het gras van buurman Colombia is bijna net zo groen. Colombia Reef is grofweg opgedeeld in 3 stukken: ondiep, gemiddeld en diep. Zo zit er voor duikers van elk niveau wat tussen. Bovendien is het ondiepe deel ook geschikt voor snorkelaars.

Paraíso 

De naam zegt het al: een paradijs. Deze ondiepe duikplek (maximaal 15 meter) bruist van het leven. Voor beginnende duikers is dit een van de beste plekken. Het duikprofiel maakt de plek een geweldige bestemming voor de tweede duik. Liefhebbers van nachtduiken komen ogen tekort als ze hier ‘s nachts te water gaan.

C-53

Zin in een wrakduik? Ook dat kan op Cozumel. Mexico had ooit een fervent duiker als president, die tijdens zijn regeerperiode opdracht gaf om op meerdere plekken rondom Cancún schepen tot zinken te brengen. Eén van de wrakken is de C-53, een voormalig oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. De mijnenveger heeft daarna nog een tijd de Mexicaanse wateren doorkruist in de strijd tegen drugs en wapens, voordat het schip op 5 juni 2000 een plekje vond op de bodem voor de kust van Cozumel. Het diepste punt ligt op ongeveer 28 meter. Het wrak is grotendeels intact en kan op verschillende plekken gepenetreerd worden. Door de jaren heen is geleidelijk een kunstmatig rif ontstaan, waardoor je onderweg vanalles tegen kunt komen.

Tips

Het koraalrif is in feite een lange muur. Langs de muur staat vrijwel altijd stroming, soms een beetje, soms een boel. Verreweg de meeste duiken zijn daardoor stromingsduiken (drift dives). Zorg dat je je drijfvermogen (buoyancy) onder controle hebt, dan is duiken op Cozumel een kwestie van ‘go with the flow’. De duikplekken kun je alleen per boot bereiken. Bereid je dus voor op de achterwaartse salto om te water te gaan.

Behalve boeken bij een van de verschillende duikscholen of duikresorts, werken op Cozumel ook divemasters die als freelancer hun diensten aanbieden. Natuurlijk kleven er voor- en nadelen aan, maar in veel gevallen zijn de tarieven van een freelancer het scherpst.  

Om het koraal in het nationale park in goede conditie te houden, is het sommige maanden verboden om op bepaalde plekken te duiken. Wil je per se op een bepaalde plek duiken, houdt hier dan rekening mee. Gedurende het jaar zijn de volgende duikplekken gesloten (wijzigingen voorbehouden aan PNAC en APFF):

  • December en januari: Chankana’ab
  • Februari en maart: Cedral en Francesa
  • April en mei: Dalila, Palancar Gardens en Palancar Horseshoe
  • Juni en juli: Paraíso
  • Augustus en september: Palancar Caves, Palancar Bricks en Colombia Reef
  • Oktober en november: San Francisco en Santa Rosa

Onder de toppers waar het hele jaar gedoken mag worden, vind je bijvoorbeeld het wrak van de C-53, Tormentos, Yucab en Punta Sur. Zo kun je op Cozumel toch het hele jaar terecht voor fantastische duikavonturen.  

Lees meer
Foto van Niels
Niels
… is 34 jaar. Arts, journalist en nu blijkbaar ook travelblogger. Reisde o.a. naar Australië, Finland en Hawaï, en hoopt daar de Galapagoseilanden aan toe te voegen. Krijgt energie van comedy, tennis/padel en pianospelen. Zou wel eens een dag willen ruilen met Roger Federer. Kan ’s nachts wakker gemaakt worden voor een nachtduik. Kijkt graag animatiefilms. Eet het liefst mango’s, macarons en meringues. Hoopt nog eens oog in oog te duiken met een hamerhaai. Denkt met veel plezier terug aan duiken met voshaaien op Malapascua.